Βρίσκει υποστηρικτές το σενάριο του ενός Δήμου

Μπορεί να μην έχει γνωστοποιηθεί ακόμη το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα γίνει η συνένωση των Δήμων, ωστόσο όσοι συμμετέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι είτε αργά, είτε γρήγορα, η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει γεγονός.
Είναι λογικό, λοιπόν, να απασχολούνται με το πόσοι Δήμοι θα απομείνουν στο νησί, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως έχει διαρρεύσει το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται η δημιουργία ενός μόνο Δήμου στη Ζάκυνθο.
Με το τελευταίο σενάριο (δηλαδή, με τον έναν Δήμο), συμφωνεί ο δημοτικός σύμβουλος Αρκαδίων, Άκης Τσιώλης, ο οποίος τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει κακά δείγματα γραφής. “Όταν έγινε ο Καποδίστριας 1, ήμουν κοινοτικός σύμβουλος και ύστερα συμμετείχα στο Συμβούλιο περιοχής, που είχε έδρα τα Χαρτάτα. Γνωρίζω, λοιπόν, πολύ καλά τη διαδρομή του Καποδίστρια. Προς το παρόν, δεν έχει γνωστοποιηθεί το νομικό πλαίσιο, που θα διέπει τις συνενώσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι ασχολείται με το κύτταρο της κοινωνίας, που ήταν οι πρώην κοινότητες. Στην παρούσα φάση, ένας πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει ούτε μία λάμπα. Φανταστείτε τί έχει να γίνει όταν πάμε σε ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο. Αυτή, βεβαίως, είναι μια άποψη. Κατά τη γνώμη μου, επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει κακά δείγματα γραφής σε όλα τα επίπεδα, θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα αν γινόταν ένας Δήμος στο νησί. Εξάλλου, πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για διάφορα ζητήματα, όπως είναι ο ΧΥΤΑ και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης” τόνισε ο κ. Τσιώλης.

Ξεκινά το ΕΣΠΑ 2
Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσιώλης, με την ιδιότητα του μέλους της Συνομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων (ΣΕΔΕ), αναφέρθηκε και σε θέματα τουρισμού, γνωστοποιώντας πως μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει το ΕΣΠΑ 2, πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα του εκσυγχρονισμού σε επιχειρήσεις.
“Μέσα στον Φεβρουάριο θα ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ 2, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Καλούμε την κυβέρνηση να μειώσει το ποσό που απαιτείται για να λάβει κάποιος μέρος σε αυτό το πρόγραμμα. Τώρα, ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου των εργασιών για τα τελευταία τρία έτη είναι 25.000 ευρώ. Εμείς, ζητούμε να γίνει 15.000 ευρώ για να συμμετάσχουν περισσότερες επιχειρήσεις. Εξάλλου, ο τουρισμός περνά κρίση. Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προέβαλλε την Ελλάδα, μέσω των τουρ-οπερέϊτορς. Η σημερινή κυβέρνηση είναι απαραίτητο να εφαρμόσει το ίδιο σύστημα, διότι αποδείχθηκε πως με αυτόν τον τρόπο οι τουριστικές απώλειες είναι μικρότερες. Πληροφορούμαι ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, στα πλαίσια των περικοπών. Θεωρώ πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ μεγάλο λάθος. Ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας, επομένως απαιτείται να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτόν, και όχι να περικόπτουμε τις δράσεις μας” υπογράμμισε ο κ. Τσιώλης.